Showing posts with label Wolf. Show all posts
Showing posts with label Wolf. Show all posts

Monday, June 30, 2014

Do Wolves Really Howl at The Moon?

Gray wolves were once common throughout all of North America, but were exterminated in most areas of the United States by the mid 1930s. Today, their range has been reduced to Canada, Alaska, the Great Lakes, northern Rockies and Pacific Northwest. 



Wolves have a complex communication system ranging from barks and whines to growls and howls. While they don't actually howl at the moon, they are more active at dawn and dusk, and they do howl more when it's lighter at night, which occurs more often when the moon is full.



Did you know that wolves have unique howls,like fingerprints, that scientists (and other members of their pack) can use to tell them apart?

Friday, December 6, 2013

Sink Your Teeth Into This Wolf Fact

Wolves can crush large bones in just a few bites.

 Picture from Vital Animal

The wolf's jaw can exert 1500 pounds of pressure per square inch, twice the jaw pressure of a German Shepherd.   Wolves have 20 teeth in the upper jaw and 22 teeth in the lower jaw, for a total of 42 teeth.

Thursday, September 29, 2011

The Maned Wolf - Like No Other Canine

The maned wolf looks like the tallest fox you’ve ever seen, but it’s not a fox at all. In fact, despite being called a wolf, it’s not closely related to the canids we call wolves either. It is thought that the maned wolf split off from its ancestors millions of years ago and developed its distinct size, shape, behavior (and even smell!) to suit its habitat. The maned wolf is so distinct it is actually the only species in its genus!
Photo: Sage Ross
Maned wolves are the tallest wild canines in the world and can be well over three feet tall at the shoulders. They are reddish-orange in color and are named for the erectile manes on their backs which are raised when they are alarmed.
Maned wolf pup
The maned wolf inhabits the open forests, grasslands and savannah of South America. Unlike true wolves, maned wolves do not form packs; they are usually extremely solitary animals that only socialize for mating purposes.

Maned wolves are true omnivores. Though they do hunt small mammals, birds and fish, over 50% of their diet is made up of fruits, vegetables and sugar cane. Maned wolves do not have any natural predators of their own and mainly face threats from feral dogs, automobile strikes and habitat loss.

Maned wolves usually mate for life and together defend a large territory of up to twelve square miles. Despite sharing the same territory, monogamous maned wolf pairs rarely interact with one another directly outside of the mating season. Instead, they use urine to mark hunting paths or buried prey. The urine’s distinct smell, which has been likened to hops or even cannabis, has earned this animal the nickname “skunk wolf”.

Tuesday, August 23, 2011

Siberian Tigers - The World's Biggest Cats

Though most people probably picture a wild tiger living in a warm climate, the largest of cats, the Siberian tiger, actually lives somewhere much colder.
The Siberian tiger is almost identical to the now-extinct Caspian tiger that was present across most of central Asia until recently. Caspian tigers were hunted aggressively during the nineteenth and twentieth centuries throughout Russia and China as forests were converted to farmland. The last confirmed Caspian tiger sightings occurred in the 1950’s, though unconfirmed reports still occur in the Middle East.

The current Siberian tiger can only be found in the birch forests of eastern Siberia, far northeastern China and North Korea. The wild population is estimated to be around 500 individuals. It is thought that they continue to exist in these areas because of the low human population density. 

At nearly four feet tall at the shoulders and weighing nearly 700lbs, Siberian tigers are taller and heavier than Bengal tigers. They grow shaggy winter coats to deal with cold temperatures and tend to be less brightly colored than other tigers.

The Siberian tiger is an apex predator that feeds almost exclusively on red deer and wild boar. Both black and brown bears are occasionally hunted, but this is very rare. Brown bears have been known to hunt Siberian tigers as well; an equally rare occurrence. Siberian tigers also occur in the same habitat as wolves, though wolf populations tend to be much sparser in areas where the tiger is present. 
Photo: Jelenia Sika
Despite their massive size, attacks by Siberian tigers on humans are rare. They are known to be extremely solitary animals that prefer to avoid human interaction. Most attacks throughout history have been either by wild tigers that were provoked or captive-raised tigers that did not possess an instinctual fear of humans.


Friday, August 19, 2011

The Magnificent Mountain Goat

Although called a goat, mountain goats are actually a member of the animal family that includes cows, antelope and gazelles. Its genus, Oreamnos, roughly translates to “mountain lamb”, which makes sense given the high altitude at which these animals live. Found exclusively in the high mountain ranges of western North America, mountain goats are excellent climbers that spend most of their time at elevations of up to 13,000 feet; far out of the range of most predators.
Mountain goats are white in color with a noticeable beard and rearward-curving horns on both sexes. They have a double coat that includes a dense under layer covered with an outer coat of hollow hairs that moult in the spring. This thick outer coat allows them to withstand temperatures as low as -50 degrees F and 100mph winds. For as sure-footed as they are, mountain goats are quite large. They usually stand over 3 feet at the shoulders, and weigh anywhere from 100-300lbs.

Due to their imposing size and the high altitudes at which they live, mature mountain goats are not easy prey. Though they do have to be wary of wolves, cougars, and bears, especially when traveling between peaks at lower altitudes, the biggest threat of predation comes from golden eagles, which have been known to attack young goat kids. Mountain goats can and will use their horns to injure or kill large predators or humans that get too close to their kids; however, they are not naturally confrontational animals.
Mountain goats prefer to live in groups of 3-50 animals and spend their time foraging for grass, moss, lichen and other high altitude foliage. They currently exist in significant numbers are considered a species of least concern by the International Union for Conservation of Nature

Wednesday, August 17, 2011

Meet the Aardwolf

Although its name makes it sound like a combination of an aardvark and a wolf, the aardwolf is actually a type of hyena that lives in two distinct ranges in southern and eastern Africa.
Photo: Dominik Käuferle
At only about 30lbs, aardwolves are much smaller than other hyenas and are only a little larger than an average fox. Their peculiar name comes from their feeding habits. Aardwolves feed almost exclusively on termites, using their long and sticky tongues to root them out of the ground. Although they will rarely hunt small birds and mammals, termites make up over 90% of the aardwolf’s diet; a single animal can consume up to 300,000 of them in a night!

Unlike other hyenas, aardwolves are actually beneficial to farmers. They aren’t attracted to carrion, they’re too small to kill livestock and their copious termite consumption helps control insect populations. Though their population is small and their range is extremely limited, aardwolves are not in decline and are not currently considered threatened.

Thursday, July 21, 2011

The Real Wolverine

Other than being a popular comic book superhero, the wolverine may be one of the more misunderstood animals in the world. After all, it’s name seems to imply that it is some sort of wolf, whereas it roughly resembles a small bear in appearance. Actually, the wolverine is a member of the mustelidae, or weasel family. However, this tenacious animal is nothing like a pet ferret.
Wolverines are about the size of a medium dog but with a shorter snout and stockier body. They have an oily, insulated coat that is resistant to frost in the cold, far-northern climate they inhabit. Wolverines are carnivores and hunt just about any form of wildlife in their territory. Extremely tenacious and resourceful, wolverines will also attempt to steal kills from larger predators such as grizzly bears and will eat carrion when it is available.

It’s not known exactly how many wolverines there are in the wild. Much like the comic book character, wolverines are solitary animals and prefer stay very far apart from one another; males have ranges that can exceed 240 square miles and do not overlap one another. It is estimated that the vast majority of the population is in Canada with occasional sightings in the Rocky Mountains of Colorado and Wyoming. Other large populations exist in northern Europe and Asia, but have been in decline due to fur trapping. Though these independent little predators are rarely seen, they represent an important part of northern ecosystems.

Wednesday, July 20, 2011

Llamas and Donkeys, the Guard Dog Alternatives

For as long as people have been breeding and keeping livestock, protection of the herd has always been an issue. Domesticated animals don’t usually have the instincts to avoid predation and they are often at risk of being killed by coyotes, wolves, big cats and wild dogs while grazing in the open. Since long before the invention of firearms, ranchers and shepherds have used guard dogs to protect their herds. Always vigilant, these dogs keep a watchful eye for unwelcome visitors and will place themselves between the hunter and the herd to protect it.

As effective a guard dogs are, there are some other unlikely choices you may not be aware of.


Guard Llama - Photo by Paul Keleher
 Llamas have proven to be very effective at guarding sheep. They are naturally alert and can be very territorial. If an intruder approaches, the llama can make a variety of loud calls and will herd the animals it is watching over into a small group, placing itself in between them and intruder. Llamas will chase and kick those who get to close and have even been known to kill coyotes and dogs to protect the herd. They are fairly low maintenance animals and usually work best alone. The below video shows a guard llama with its herd of goats and sheep.
Donkeys are another popular choice as a guard animal as they are naturally wary of strangers and harbor a strong dislike of predatory animals, even domestic dogs. Donkeys have fantastic hearing and good eyesight as well as a loud bay that can be used to warn the herd. Like llamas, guard donkeys can and will attack threats if necessary. The video below shows a guard donkey attacking a ranch fence when strangers approach in a car. It may seem funny, but these donkeys take their jobs pretty seriously!
According to an Iowa State University study, the use of these unconventional guard animals is extremely effective, in some cases reducing predatory losses to only 7% of the herd.

While wildlife lovers will always view coyotes and dingoes as rightful residents of their habitats, to ranchers they represent a significant problem as pests. Using effective guard animals such as llamas and donkeys allows ranchers to protect their herds from predators without resorting to killing the predators, which seems like a win-win situation for everyone.

Tuesday, May 24, 2011

Mexican Gray Wolves Come to Seneca Park Zoo

A trio of Mexican Grey Wolves were introduced at the Seneca Park Zoo in Rochester, New York today, according to local news. The three wolves, all four-year-old brothers, are slated to become a permanent fixture at the zoo.

The Mexican Grey Wolf is the smallest wolf in North America. Only 50 of them are known to still exist in the wild.


Mexican Gray Wolf
                                                                  

Thursday, March 27, 2008

The Generalists

Raccoons have benefited greatly from the presence of humans, something not many animals can claim. Their intelligence, omnivorous diet and amazing adaptability have caused raccoon populations to increase, even quadruple, in urban environments. As far as raccoons are concerned, humans host the perfect "bed and breakfast." With backyard gardens, compost heaps, and brimming garbage cans, we set a bountiful buffet. Our abandoned cars, sheds, decks and attics provide warm, safe dens. Our mere presence protects raccoons from predators. Coyotes, wolves, foxes and mountain lions will hesitate to invade our property for the sake of a raccoon. And we think raccoons are non-threatening and cute, something that definitely works in the raccoon's favor.

It is best to remember, raccoons are wild animals, even if they've become close neighbors. It is safer for you, your family, your pets and the raccoon to discourage interaction. Raccoons can carry rabies and parasites and will kill your pets to gain ownership of the outdoor food bowl. Simple precautions—weighting your trashcans, keeping them tightly sealed, feeding your pets indoors, closing crawl spaces or decking—will make your yard less attractive.

To learn more about raccoons and how interesting they are, visit our Animal Facts Pages.

Monday, March 24, 2008

The Generalists

It seems a couple of coyotes are killing small dogs and cats in my neighborhood. You can't blame the coyotes; they're simply doing what coyotes do—trying to find a meal. Of course I understand the sadness of the pet owners too. You would think letting your pet out into the backyard would be a safe thing. After all, we don't live in a wild or remote place even though we do have a park and an area of reserved open space adjoining the neighborhood. More often you hear of wild animals adapting to, even thriving with, a nearby human presence. These animals are usually generalists. That means they have an extensive and varied diet, adaptability to habitat and a clever, resourceful mind. In other words, they have all the qualities that have made us humans so successful.

Coyotes tend to hunt in pairs although small fluid packs of 5 – 6 related adults may join forces for a time. When hunting as a larger group, they will hunt larger prey and do so with coordinated effort, much like a wolf pack. Usually, coyotes prefer smaller game and so have been less of a threat to livestock, and less noticed by humans. Coyotes are opportunistic. As wolf packs are driven out of habitat, or killed off, the coyote has slipped in to fill the predatory niche. Although once a diurnal animal, continued contact with human populations has made them nocturnal. Coyotes can survive on almost anything and include rodents, rabbits, carrion, fruit, insects, vegetables and human garbage in their diet. There's been at least one coyote caught in New York City's Central Park, and a den of coyotes live in Washington D.C.'s Rock Creek Park, keeping down the vermin population and eating nearby road kill. A recent census discovered that close to 2,000 coyotes live in and around the city of Chicago. Although most humans don't realize it, it is generally coyotes that keep neighborhood rabbit populations under control. I know last year our block was, literally, hopping with rabbits. Maybe that's what brought the coyotes. Unfortunately they've turned to easier prey and the rising outrage may prove their undoing. I truly hope that doesn't happen.

Photo courtesy of Justin Johnsen.

Friday, March 14, 2008

Big 12 Tournament

There was an upset in the Big 12 Basketball Tournament yesterday. The Baylor Bears (ranked #4) were beaten by the Colorado Buffalos (ranked #12). But could a buffalo really beat a bear?

The animal we call a "buffalo" is actually an American Bison and is distinctively different from the true buffalos of Africa and Asia. American Bison once roamed the Great Plains in vast herds that could stretch for miles. Bison society has a very rigid "pecking" order which is enforced with horn and hoof. They may look cumbersome, but easily reach speeds of 35 mph. Bison have excellent eyesight and hearing as well as an ability to remember experiences, whether good or bad. They have massive strength and size and are not easily frightened. In fact, bison are rather inquisitive. With all these positive attributes, it is no wonder they flourished in such huge numbers. Besides humans, the bison's only true predators are Wolf packs and Grizzly bears which only attempt to prey on the young or very old and infirm.


Research into Baylor University's mascot shows the Bears has been represented by a Black Bear since the 1920s. Black bears are the smallest of the three bear species found in North America. Their range is extensive, but restricted to forested areas, not the plains. Their diet is omnivorous but they mainly eat vegetation. The stocky body that gives them strength makes them a poor predator. Black bears can overheat during prolonged chases and do not have the agility of potential prey. When a black bear does get meat, it is generally salmon, carrion or a young deer or moose calf.


Now that we've weighed the facts, The Jungle Store concludes no one should have been surprised the Buffalos beat the Bears.

Thursday, March 6, 2008

Animals in Literature

Could The Jungle Store blog not mention
Rudyard Kipling's classic, The Jungle Book? I say, nay nay.

I'm not talking about the Walt Disney movie. That movie is fine, if you're four. But think of how the movie ends – the storm, the fire, the fleeing tiger. In the book, this pivotal battle between the boy, Mowgli and the lame tiger, Shere Khan takes place at the end of Chapter One. If you've only seen the movie, think how much of the story you're actually missing. And it's a wonderful story.

We learn the secretive past of Bagheera the black panther. We watch Kaa, the python rock snake (who is always a friend, never a toadie of Shere Khan) do a "dance of hunger" thereby saving Mowgli's life. We learn the "strangers hunting call" and feel the fierce joy of running with the wolf pack. During a terrible night of darkness we hear Mowgli command Hathi, the elephant, and his sons to "let in the jungle" on an Indian village that has betrayed him. There is mystery and passion in The Jungle Book that no animation can touch. Instead, this novel requires the unrestricted imagination of a child or the willingness of an adult to loose himself in a good book.


Thursday, January 10, 2008

It's a fox...no, a jackal...no, a wolf!

The Ethiopian Wolf is one of the rarest of the dog family. It is sometimes called the Red or Simian Jackal, the Abyssinian Wolf, or the Red Fox. It is more closely related to wolves than jackals or foxes. As its name implies it is an African animal. Unfortunately, it is also endangered. More info can be found on our wolf animal facts page.

Tuesday, September 18, 2007

Quite vocal

The largest of the canine family is the wolf. Gray wolves can be gray, black or white. Red wolves have coats ranging from yellow to black. They are smaller than the gray wolf, yet still bigger than a coyote.

Wolves are noted for howling. Listen to these little guys (6 ½ weeks old) trying to join in.



Cute for 26 seconds, but would be annoying for much longer.

JJ