Showing posts with label Fox. Show all posts
Showing posts with label Fox. Show all posts

Wednesday, September 25, 2013

Fox Hunting For Fun

Fox hunting is an activity that began during the 16h Century in the United Kingdom.

  
Picture from NJDEP

While the hunting of foxes with dogs is now banned in the UK, hunting without dogs is still permitted.  Fox hunting is also a recreational sport in several other countries including the United States, Russia, Ireland, Italy, France, Australia and Canada.


Wednesday, January 23, 2013

Picture Of The Week - Frosty Faceplant

You might notice a striking similarity between last week's Picture Of The Week and today's. No, that fox isn't actually face-planting into the snow. He's diving into, hunting for mice.

TheJungleStore.com Blog | Red Fox In Snow

This amazing photo is just one in a sequence caught by Tin Man Lee during a trip to Yellowstone National Park. He told The Daily Mail: 'I never knew the fox could jump so high and fast - I was in awe,' he said. 'The fox completely ignored my existence.'

'After waiting to see one in six days we couldn't believe it when it decided to hunt right in front of us,' he said. 'We were extremely lucky - it was a dream come true.'

See the sequence of events as they unfolded right before Lee.

TheJungleStore.com Blog | Red Fox In Snow

TheJungleStore.com Blog | Red Fox In Snow

TheJungleStore.com Blog | Red Fox In Snow

TheJungleStore.com Blog | Red Fox In Snow

TheJungleStore.com Blog | Red Fox In Snow

Red foxes typically hunt rodents. Their extraordinary sense of sound helps them hunt; they can hear mice squeaking from approximately 300 feet away and can locate noises within one degree. To read more about Lee's photos, click here.

Friday, January 13, 2012

The Crab-Eating Fox

The crab-eating fox is a small wild canine native to northern and eastern South America in the countries of Colombia, Venezuela, Paraguay, Uruguay, and northern Argentina. Most are about 2 feet in length and weigh 10-17lbs.
Photo: David Monniaux
The crab-eating fox gets its common name from its feeding habits. The fox often hunts on muddy floodplains during the rainy season, at which time crabs can make up nearly one third of its diet. Far from just a seafood lover, the crab-eating fox also hunts a variety of small rodents, lizards, amphibians and will dine on carrion whenever it is available.

Most crab-eating foxes live in mated teams and spend their leisure time resting in abandoned burrows. Crab-eating foxes pose no danger to livestock and are not actively hunted; in fact, they are known to be quite easily domesticated.

Thursday, September 29, 2011

The Maned Wolf - Like No Other Canine

The maned wolf looks like the tallest fox you’ve ever seen, but it’s not a fox at all. In fact, despite being called a wolf, it’s not closely related to the canids we call wolves either. It is thought that the maned wolf split off from its ancestors millions of years ago and developed its distinct size, shape, behavior (and even smell!) to suit its habitat. The maned wolf is so distinct it is actually the only species in its genus!
Photo: Sage Ross
Maned wolves are the tallest wild canines in the world and can be well over three feet tall at the shoulders. They are reddish-orange in color and are named for the erectile manes on their backs which are raised when they are alarmed.
Maned wolf pup
The maned wolf inhabits the open forests, grasslands and savannah of South America. Unlike true wolves, maned wolves do not form packs; they are usually extremely solitary animals that only socialize for mating purposes.

Maned wolves are true omnivores. Though they do hunt small mammals, birds and fish, over 50% of their diet is made up of fruits, vegetables and sugar cane. Maned wolves do not have any natural predators of their own and mainly face threats from feral dogs, automobile strikes and habitat loss.

Maned wolves usually mate for life and together defend a large territory of up to twelve square miles. Despite sharing the same territory, monogamous maned wolf pairs rarely interact with one another directly outside of the mating season. Instead, they use urine to mark hunting paths or buried prey. The urine’s distinct smell, which has been likened to hops or even cannabis, has earned this animal the nickname “skunk wolf”.

Monday, December 28, 2009

Fennec Foxes Know How To Stay Warm and Cool

The Fennec Fox is the world's smallest fox; however, its ears reach 6 inches in length. They live in the Sahara desert and have unique features that help them adapt to their extreme environment. These nocturnal animals have long thick hair to keep them warm on cold desert nights; however, their big ears help to radiate heat during those hot days.

Tuesday, November 10, 2009

Arctic Foxes Survive Everyday Blizzards

The Arctic Fox can survive in some of the harshest climates, as cold as –58°F (-50°C). Its white coat camouflages well against any arctic tundra. In the summer, its coat changes to a brown or gray color to adapt to the fox's surroundings. In order to stay out of blizzards, the arctic fox lives in burrows; however, sometimes it creates tunnels in the snow for shelter.

Friday, September 25, 2009

Communicating With a Red Fox

Red foxes hunt alone, feeding on rodents, rabbits and other small animals. They use their tail for balance, just like cats do, but they also use it to keep warm and to communicate with other foxes. Foxes also communicate with scent posts by urinating to mark their presence in a certain area.

Sunday, March 30, 2008

The Generalists

How many of you have met a skunk? I'm happy to say that I have and that we parted ways amiably, no sharing of odors. Skunks are an increasing fixture in urban environments. Even if you haven't seen them (they are quiet, nocturnal and shy), you've surely smelled them. Even with all the hype, a skunk will only spray if it feels threatened or cornered. If you stay still and quiet, the skunk will too.

Skunks are like raccoons and foxes, happy to snack on your compost and garbage and then head for a nap in your shed. They are nomadic and will probably not stay in your yard for long, which is a shame as they are very beneficial. Skunks eat small rodents and insects and include scorpions and spiders on their menu. They are not as easily startled from a meal as opossums may be and they certainly don't mind sharing their dinner. There are reports of skunks entering homes through the pet doors. They share a nice meal with the family cat, and, when finished, they sleep it off in a nearby closet. Skunks are also carrion eaters and will handle a road kill faster than animal control.

I remember opening my mother's garage one night in early spring to find a skunk dozing peacefully behind her stowed lawn mower. We simply walked away, leaving the door open—wide open. When we went back a few hours later, he was gone. Skunks are clean, gentle animals that never seem to be in a hurry. The hurrying seems to come from the animals around them.

Friday, March 28, 2008

The Generalists

Our next urban dweller and generalist is the Fox. Although England has a higher population of urban foxes than we do in the States, it is probably because England has no raccoons for the fox to compete with. That doesn't mean the foxes aren't out there, prowling our cities and backyards. You could easily be blaming other animals—raccoons, coyotes, cats—for the mischief or mayhem that is actually being caused by the fox.

Foxes are as opportunistic as raccoons, helping themselves to shelter in our sheds and abandoned barns or grabbing a quick snack from our garbage cans and compost heaps. They just tend to be more secretive about it. Foxes canvas a wide territory, or range, and move their dens frequently. They tend to be more strictly nocturnal, although finding a fox basking on your trampoline in the afternoon sunshine is not cause for alarm. Foxes are unconcerned with the presence of your dog or cat (unless a large dog) and will tend to ignore them, or even play with them for a bit, before securing their snack and moving on. Foxes are not strictly carnivorous and include insects, vegetables and fruit in their diet. Unlike raccoons, foxes will not stay on your back porch to consume their meal, but instead cache it. This means a fox retreats with its food and finds a "safe" place to bury it. The food will be retrieved and eaten later, even much later. Foxes have an amazing sense of smell and have no problem finding their buried meals. So, the next time you blame your dog for digging up the kids pet rabbit, you might want to look for the sharp face and bushy tail of a fox.

This Youtube video is a little long (2 minutes), but the fox is having such fun, I couldn't resist.

Thursday, March 27, 2008

The Generalists

Raccoons have benefited greatly from the presence of humans, something not many animals can claim. Their intelligence, omnivorous diet and amazing adaptability have caused raccoon populations to increase, even quadruple, in urban environments. As far as raccoons are concerned, humans host the perfect "bed and breakfast." With backyard gardens, compost heaps, and brimming garbage cans, we set a bountiful buffet. Our abandoned cars, sheds, decks and attics provide warm, safe dens. Our mere presence protects raccoons from predators. Coyotes, wolves, foxes and mountain lions will hesitate to invade our property for the sake of a raccoon. And we think raccoons are non-threatening and cute, something that definitely works in the raccoon's favor.

It is best to remember, raccoons are wild animals, even if they've become close neighbors. It is safer for you, your family, your pets and the raccoon to discourage interaction. Raccoons can carry rabies and parasites and will kill your pets to gain ownership of the outdoor food bowl. Simple precautions—weighting your trashcans, keeping them tightly sealed, feeding your pets indoors, closing crawl spaces or decking—will make your yard less attractive.

To learn more about raccoons and how interesting they are, visit our Animal Facts Pages.

Wednesday, March 26, 2008

The Generalists

Did you guess? Do you remember the question? I'd asked which animal relies on huge urban pigeon populations to help it survive in the city.

The answer is the Peregrine Falcon. Now I know you might be saying "Hold on there, Jungle Jane. I remember in the 1970s the Peregrine Falcon was critically endangered and extinct on the East Coast of the United States. True generalists don't get critically endangered, they thrive!"
And I would say, "You're right, unless the animal in question was driven to near extinction by humans." Now that the U.S. and other countries have banned the use of the pesticide DDT, the Peregrine Falcon is making an amazing comeback. And one of the places they are coming back to is the city.

Since humans were responsible for the Peregrine's decline, humans took responsibility for their resurgence. Captive breeding programs were started and achieved success. However, when it came time to release the fledglings, there was another problem. Natural habitats for falcons are mountain ranges, river valleys and coastlines. But the falcon's natural enemies, foxes, owls, and raccoons, also inhabit these areas. Where would the fledglings have the high, cliff-like habitat they preferred, but without the threat of predation? Cities became the answer. Falcons could perch and nest on skyscrapers and cathedrals. And since a peregrine's preferred food is medium-sized birds it can catch on the wing, the hope that they would become a natural deterrent to the overwhelming pigeon population was a bonus. Currently, successful nesting pairs of Peregrine Falcons can be found in cities across the United States, Canada and Europe. Wild falcons are also enjoying the abundance of an urban habitat, and in 1999 the Peregrine Falcon was officially removed from the Endangered Species list. The Peregrine's population has continued to grow and among city dwellers, it has become a mark of distinction to live, work or worship in a building that is graced by the presence of a Falcon.


Photo courtesy of Philip MacKenzie

Sunday, October 14, 2007

Another South American "Dog"

The Culpeo Fox is also known as the Andean Wolf, the Patagonian Red Fox, and the Fuegian Fox. It looks a lot like the red fox. The females are the ones who fight for dominance in this species.


I love this picture where the fox blends into the red rock.

Sunday, September 16, 2007

Will the real fox please stand up?


The Red Fox is the most common fox and can be found in many places in the world. It has even been imported to Australia.

Part of the dog family, red fox stalk prey like a cat. They also can hear low-frequency sounds very well, so can hear small animals digging underground. This enables the fox to dig in the dirt or snow to catch prey.

I’ve seen them a couple times in urban areas, but they don’t hang around long.

JJ