Showing posts with label Bandicoot. Show all posts
Showing posts with label Bandicoot. Show all posts

Wednesday, November 2, 2011

The Greater Bilby

With its oversized ears and elongated snout, the greater bilby looks like a very peculiar species of mouse. In reality, it is a marsupial closely related to the bandicoot, but is larger and has a more carnivorous diet. Bilbies can only be found in arid regions of central Australia, where their population is in decline. The greater bilby’s closest relative, the lesser bilby, went extinct sometime in the 1950s-1960s.
Bilbies are usually 11-22 inches long and weigh 2-6lbs. They have large, hairless ears and an elongated snout. Their large rear legs somewhat resemble those of a kangaroo, and their tails are nearly equal to their body length. Strong forelimbs and thick claws allow the greater bilby to efficiently dig burrows and forage for food.

Bilbies make their homes in spiraling burrows that are very difficult for predators to access. They may keep several burrows spread out around their range, using some for sleeping and others for quick escape if necessary. Bilbies are known to use existing burrows time and again; some existing burrows are thought to be over 100 years old.

The greater bilby is an omnivore and eats a range of items including grasshoppers, spiders, termites, seeds and fungi. They are purely nocturnal and do not forage for food until well after dark. Bilbies live either alone or in mating pairs. Females have an amazingly short gestation period of just 12-14 days and can thus bear young up to eight times per year.

Habitat loss and predation by feral cats have led to the greater bilby being classified as nearly endangered. There is currently an aggressive conservation effort going on in Australia including predator-free sanctuaries and captive breeding programs to hopefully restore this unique species.

Thursday, October 30, 2008

Monday, November 26, 2007

The Australian Bilby

The Bilby is also called the Rabbit-eared Bandicoot, Dalgyte or Pinkie. These marsupials are the size of rabbits, have gray fur, black and white tails, and have a pointed snout reminiscent of a shrew. These desert animals are nocturnal and eat insects, seeds, fungi, bulbs, fruit, and roots. They dig extensive burrows and can have up to 12 burrows in their home territory!


Once a widespread species, the bilby’s population and reach is on the decline. Conservation efforts are underway to help protect the bibly. The second Sunday in September in Australia is National Bilby Day, to raise funds for conservation projects. During Easter, chocolate bilbies are sold with portions of profits going to bilby research. To read more about the bilby, click here.

Saturday, August 25, 2007

"Earth Pig"

This animal is not from Australian, but reminds me of a weird cross of a bandicoot and a kangaroo. Aardvarks live in Africa. Their name came from the Afrikaans/Dutch for "earth pig," pig smiley though they are not related to pigs at all.

Speaking of weird, Aardvark’s teeth aren’t protected by enamel, so they are continually worn away and continually regrowing.

Aardvarks can weigh up to 145 pounds (65 kg) and be 7.2 feet (2.2 meters) long. Yikes, that’s pretty big for a creature that lives by eating ants and termites.

Jungle Jane

Thursday, August 23, 2007

It’s a shrew. No, a rat. No, it’s a bandicoot!

Another Australian resident is the bandicoot. They can hop like a rabbit, and use the paired claws of their back legs for grooming. They can be as small as a rat or as big as a rabbit.

Bandicoots are normally nocturnal.

JJ smiley fox