Showing posts with label Emu. Show all posts
Showing posts with label Emu. Show all posts

Tuesday, November 5, 2013

Emu Feathers

The feathers on the emu are unique in the fact that there are two feathers to a single quill.

 Picture from Carolina Emu

Feathers on an emu range greatly in size and texture.   The smallest emu feather may only be an inch long and very soft while the longest feathers are 18 inches or more and feel like straw.    However, they all have the double plume, or two feathers coming out of one shaft.

Thursday, May 23, 2013

Emu's Role Reversal

The roles are reversed when it comes to breeding for emus.  


Unlike most other animals, it is the female emu who must compete for a mate.  Once the male has chosen a mate, the two will breed frequently, with the female laying up to 20 eggs during the summer months.  Also opposite from the traditional gender roles, it's the male's job to incubate the eggs after they have been laid by the female, who will leave the nest to find another mate.

Friday, October 21, 2011

Emus - Good Fathers

Unlike most species of birds, young emus are cared for and raised by their fathers. After laying their eggs, female emus immediately leave the nest to mate with another male, leaving the expecting father in charge of incubation. For 8 weeks after the eggs have been laid the male will cease from eating or drinking and survive only on stored body fat. He will only stand up about 10 times per day to turn them. Once hatched, the chicks will continue to be cared for by their father until roughly 9 months of age.
Wild Emus only exist in Australia, where they are quite common in wooded areas or locations with reliable water sources. They are the second largest extant bird in the word, with only the ostrich being larger. Emus are brown in color and can stand up to six and a half feet tall, weighing anywhere from 40 to 120lbs. Although they do have small wings emus are not capable of flight. Rather, they flap their wings when running to stabilize their bodies at the 30mph+ speeds they can attain.
Emu Chick
Emus are diurnal, meaning they are active during the day. Their diet includes a large variety of plants, grains and insects, all depending on habitat or seasonal availability. Emus also eat a lot of rocks. They do this because pebbles and stones help them digest plant material. An emu will usually have over a pound of pebbles in its stomach at any one time. Emus can go several days without water, and weeks without food, but will indulge frequently in both if a reliable source is present.

Sunday, December 2, 2007

Largest bird native to Australia


Smaller than the ostrich, emus are the 2nd tallest bird in the world. They can reach heights of 6 feet 7 inches! Emus trot to cover ground at a good pace, but can sprint for short distances at 30 miles per hour. Like the ostrich, they do not fly.

Emus eat plants and insects.

Females lay an average of 11 eggs, each weighing 1.5 to 2 pounds! But it is the male emu who incubates the eggs.

I forgot to ask my friend if she fed this emu.