Showing posts with label Australian animals. Show all posts
Showing posts with label Australian animals. Show all posts

Wednesday, June 13, 2012

Picture Of The Week - A Friendly Firefighter & Grateful Koala

We found this picture on Tumblr and it has been by far one of the most popular things we've ever posted! This sweet shot is of a firefighter giving water to a koala bear after the Black Saturday fires that ravaged Victoria, Australia back in 2009.

A firefighter gives water to a koala bear after the Black Saturday fires in Australia in 2009.

Seriously, doesn't this almost bring a tear to your eye? We love that this firefighter cares enough about the koala to give him water, and you can tell by the way the bear is holding onto his hand that he appreciates it! It's just so precious.

Wednesday, November 2, 2011

The Greater Bilby

With its oversized ears and elongated snout, the greater bilby looks like a very peculiar species of mouse. In reality, it is a marsupial closely related to the bandicoot, but is larger and has a more carnivorous diet. Bilbies can only be found in arid regions of central Australia, where their population is in decline. The greater bilby’s closest relative, the lesser bilby, went extinct sometime in the 1950s-1960s.
Bilbies are usually 11-22 inches long and weigh 2-6lbs. They have large, hairless ears and an elongated snout. Their large rear legs somewhat resemble those of a kangaroo, and their tails are nearly equal to their body length. Strong forelimbs and thick claws allow the greater bilby to efficiently dig burrows and forage for food.

Bilbies make their homes in spiraling burrows that are very difficult for predators to access. They may keep several burrows spread out around their range, using some for sleeping and others for quick escape if necessary. Bilbies are known to use existing burrows time and again; some existing burrows are thought to be over 100 years old.

The greater bilby is an omnivore and eats a range of items including grasshoppers, spiders, termites, seeds and fungi. They are purely nocturnal and do not forage for food until well after dark. Bilbies live either alone or in mating pairs. Females have an amazingly short gestation period of just 12-14 days and can thus bear young up to eight times per year.

Habitat loss and predation by feral cats have led to the greater bilby being classified as nearly endangered. There is currently an aggressive conservation effort going on in Australia including predator-free sanctuaries and captive breeding programs to hopefully restore this unique species.

Monday, November 26, 2007

The Australian Bilby

The Bilby is also called the Rabbit-eared Bandicoot, Dalgyte or Pinkie. These marsupials are the size of rabbits, have gray fur, black and white tails, and have a pointed snout reminiscent of a shrew. These desert animals are nocturnal and eat insects, seeds, fungi, bulbs, fruit, and roots. They dig extensive burrows and can have up to 12 burrows in their home territory!


Once a widespread species, the bilby’s population and reach is on the decline. Conservation efforts are underway to help protect the bibly. The second Sunday in September in Australia is National Bilby Day, to raise funds for conservation projects. During Easter, chocolate bilbies are sold with portions of profits going to bilby research. To read more about the bilby, click here.